אי ספיקת לב: תכירו, תימנעו, תחיו

אי ספיקת לב, שילוב מילים מאתגר רגשית, שיוצר לחץ. יש בו שתי מילים שלא נשמעות טוב כאשר הן מופיעות לפני המילה לב, וגורמות לנו להחסיר פעימה. אנחנו מזמינים אתכם רגע להתגבר על החשש, ולעשות זאת לא בכוחות עצמכם, אלא בכוחו של הידע. הידיעה מקילה עלינו. ככה בנויים בני האדם. ידע זה כוח, ובמקרה הזה הכוח להיות בבריאות.

מחלה זו אינה קלה, בלשון המעטה, והיא תופעת לוואי נפוצה של פגיעה פיסית בלב שלנו. הלב הינו שריר, שעשוי מרקמות שריר (בין היתר), וכמו כל שריר אחר, הוא עלול להיפגע. כאשר הלב פגוע, תפקודו עלול להיות לקוי, ובכל הנוגע לאי ספיקה, אנו מדברים על מצב בו הלב מתקשה להזין את הגוף בדם. הלב מתעקש, לוחץ בכל הכוח, ועלולים להיווצר מצבים שונים שמסכנים את חייכם.

 

לומדים לזהות אי ספיקת לב

יש מחלות שכדאי לאתר מבעוד מועד. נכון, כל המחלות הן כאלו, אך מצבים מסכני חיים מוטב בהחלט לאתר, ובעוד ששפעת עונתית היא לרוב, אם אין גורמי סיכון ברקע, עוד מחלה שתחלוף מעצמה, עם מערכת חיסון בריאה.

כדי למנוע את ההתדרדרות ההכרחית שתיווצר בתפקודי הגוף והלב, התדרדרות הקשורה ישירות למצבים של אי ספיקת לב, יש לאתר ולטפל כמה שיותר מהר. את המחלה ניתן לזהות, או יותר נכון לחשוד בקיומה, כאשר מתקיימים מספר תנאים כגון:

  1. קוצר נשימה – מובן למדי, אך מורכב במיוחד, כאשר נוצרות בצקות בריאות והצטברויות של נוזלים, כך שנהיה עם הזמן קשה יותר ויותר לנשום. לעיתים נוצרות הצטברויות כה גדולות עד כי אנשים לא יכולים להישכב, שכן הזווית המאוזנת מובילה לקושי נשימה מסכן חיים.
  2. בצקות – הגורם לקוצר הנשימה המתואר לעיל, הינו הצטברות של נוזלים בצורה פתולוגית בכל מיני מקומות בגוף. במקרה של אי ספיקה, הרי שאנו מודאגים במיוחד מהצטברות בצדקות בחלל הבין תאי סביב הלב, ואפילו בכיס הלב עצמו.
  3. בצקות במעיים – לא רק בריאות וסביב הלב, הרי שמצבים של אי ספיקה לבבית ידועים גם בנטייה לצבור נוזלים ובצקות במקומות שונים, כולל במערכת העיכול, במעיים ובכבד. בצקות אלו גורמות, בין היתר, לבחילות, אובדן משקל, וכיו"ב.

 

אז מה עושים עם כל זה?

אל ייאוש, אי ספיקת לב זה לא מצב שחייבים להיכנע לו, ולרפואה המודרנית יש דרכים שונות ומגוונות לתמוך בחיים שלכם, ולאפשר לכם לחיות עם המצב הקיים בלי שום תופעות דרמטיות. הדבר הראשון הוא כמובן סילוק הבצקות, שמהוון סיכון מוגבר לתופעות לוואי אחרות שרק יקשו על שאר הטיפול. את הבצקות נהוג לסלק עם חומרים משתנים, שיעודדו את הגוף להוציא את עודפי הנוזלים בצורת שתן.

סילוק נוזלים זה יעשה רק לאחר שהרופא המאבחן "יימנף" את המצאות הבצקות במקום זה או אחר לצורך אבחנת המצב, שכן הצטברויות במקומות שונים יעידו על אופי שונה של מצב אי הספיקה, וידרשו מעקב וטיפול שונים.

מעבר לכך ישנו טיפול מניעתי הכולל שינויים חיוניים באורחות החיים, כולל הפסקת עישון, ירידה במשקל וכיו"ב, וזאת לצד המשך טיפול, לעיתים עם משתנים, ולעיתים קרובות עם תרופות שנועדו למנוע הצטברות נזק נוסף ברקמות הלב.

לפרסום כתבה, השאירו פרטים