חוק רישוי עסקים – מה זה ואיך הוא משרת אותנו?

בשנת 1968 חוקקה הכנסת את חוק רישוי עסקים. חוק זה קבע ששר הפנים אחראי לקבוע הוראות ברורות מי צריך להוציא רישיון עסק ומי לא. בעלי עסקים שנדרשים לכך, צריכים לשלם עבור הרישיון וכן לעמוד בתנאים מסוימים על מנת לקבל אותו.

במהלך השנים מאז, נעשו תיקונים שונים בחוק, בין היתר מתוך כוונה להקל על בעלי עסקים, בעיקר קטנים. חלק מהתיקונים ביטלו את הצורך ברישיון עסק בתחומים שונים, מה שמקל על האפשרות של יזמים בתחום לפתוח עסק, להחזיק ולנהל אותו.

חוק רישוי עסקים הוא אחד החוקים החשובים ביותר בכלכלה הישראלית, מאחר והוא קובע כללים ברורים מה נדרש בשביל לפתוח עסק, אילו רגולציות פועלות בתחום, איך אוכפים אותן ומה הקנס על מי שאיננו עומד בהן.

חשוב לציין, חוק רישוי עסקים הוא איננו המצאה ישראלית, בהרבה מאוד מדינות בעולם יש דרישה לרישיון עסק בתחומים שונים, כאשר בדרך כלל מדינות בהן יש מעט תחומים שנדרשים להוציא בהם רישיון ומעבר לכך יש מעט דרישות בשביל לקבל רישיון, נחשבות מדינות ידידותיות לעסקים, פתוחות, ופועלות באופן הרבה יותר חופשי. במהלך השנים יש ניסיון משמעותי של המדינה לבטל רגולציות שונות ולמנוע את הצורך ברישיון עסק בתחומים רבים.

למה צריך רישיון עסק?

מאחורי העניין הפורמאלי שהמדינה קבעה שעסקים בתחומים מסוימים צריכים להחזיק רישיון עסק, יש לא מעט היגיון והוא בא לידי ביטוי בהיבטים שונים.

הסיבות בגללן המדינה מחייבת בעלי עסקים מסוימים להוציא רישיון עסק הן:

ראשית, בשביל למנוע מצב שכל אחד יפתח עסק בתחומים מסוימים, ללא פיקוח ובקרה.

שנית, ישנם תחומים בהם בתי עסק עובדים עם חומרים מסוכנים, והמדינה לא רוצה שכל אחד יוכל לעשות זאת.

שלישית, בשביל שיהיה ניתן לעקוב אחרי עסקים מסוימים, בפרט כאלה שעלולים לסכן את הציבור.

ארבע, ישנם תחומים בהם יש צורך ברגולציות בשביל לשמור על הציבור והסביבה. ברגע שבעל עסק מחויב ברישיון, הרי שהוא מחויב גם לעמוד באותן רגולציות ואם לא, אפשר לשלול ממנו את הרישיון.

חמש, ישנם תחומים מסוימים בהם המדינה מעוניינת להגביל את כמות העסקים מסיבות שונות, ולכן היא מקנה אפשרות לעסוק בתחום רק בעזרת רישיונות שהיא מחלקת.

מה אנחנו צריכים לדעת על רישוי עסקים?

בעיקרון, לפני שאנחנו מחליטים לפתוח עסק מסוים, עלינו לבדוק היטב האם אנחנו זקוקים לרישיון ומה הוא דורש מאיתנו.

ישנה רשימה של למעלה מ-180 תחומים בהם יש צורך ברישיון, הם מחולקים לעשרה קבוצות עיקריות: בריאות רוקחות וקוסמטיקה, דלק ואנרגיה, חקלאות ובעלי חיים, מזון, מים ופסולת, מיחזור, נופש וספורט, רכב ותעבורה, שמירה ואבטחה (כל מה שקשור לנשק), תעשייה מלאכה כימיה ומחצבים.

בשביל לקבל רישיון, עלינו לעבוד מול גופים שונים לשם כך, דוגמא מכבי אש, משטרה, המשרד להגנת הסביבה ועוד.

 

 

 

 

לפרסום כתבה, השאירו פרטים