זיהוי חיידקים

 

מבוא:

חיידקיםפתוגניים:חיידקיםמחוללי מחלות. רק כשלושה אחוזים מאוכלוסיית החיידקים הם מחוללי מחלות. למרות זאת, חיידקים הם גורם מרכזי הגורם למחלות. אך חשוב לזכור כי ישנם אוכלוסיות חיידקים רבות אשר תורמות לאדם ולסביבה.

גודלחיידק:מיקרוןאחד. בערך אלפית מילימטר.

צורותנפוצות:מתגים ,ספיראלותאוקווים.

אנו מוצאים שזו דלותמורפולוגית, כלומר ישנומספרצורותמצומצםלעומתעולםבעלי החיים והצומח.

שימושים:  אנו יכולים לראות כי החיידקים נמצאים בתחומים רבים בחיינו, כגורמים חיוניים בייצור מוצרים שימושיים לעולם החי והצומח:

-יוגורט: מכיל חיידקים אשר נותנים ליוגורט את טעמו החמוץ על ידי תהליכי החמצה.

-שימושים חקלאיים: דשן אורגני. ישנם צמחים ממשפחת הקטניות אשר חיים בהדדיות ובסימביוזה עם חיידקים אשר יודעים לקבע את גז המתאן לאמוניה, וכך ניתן להפיק דשן.

-הפרות מצליחות לעכל תאית (מרכיב בתא הצמח) הודות לאוכלוסיות חיידקים בקיבה המורכבת שלה. חיידקים אלה הופכים את התאית לאנרגיה וחומרים חיוניים לקיומה של הפרה. תוצר הלוואי של עיכול זה הוא פליטת גז מתאן מחוץ למערכת העיכול של הפרה, אשר מזיק לשכבת האוזון ותורם להיווצרות אפקט חממה. הפרה תלויה בקיומם של החיידקים בקיבתה על מנת לשרוד.

-האדם יודע להשתמש בחיידקים כמפעלים כימיים לייצור חומרים כמו אצטון ואינסולין. האדם למד להשתמש בחיידק כמקור נוח וזמין לאספקה בעזרת יצירת מניפולציה על החומר התורשתי של החיידק בתהליכי הנדסה גנטית.

 

אנטוני ון-לוונהוק: היה הראשון לתעד חיידקים, בסוף המאה ה17.

עיסוקו היה בעדשות. בנה גם מיקרוסקופים ראשוניים, אשר באמצעותם ראה גם כדוריות דם אדומות.

באחת הפעמים בהן הסתכל במיקרוסקופ על חומר מהשיניים, ראה יצורים וצייר אותם. אלה היו חיידקים בצורות ספירלה, כדורים ומקלות. בנוסף הוא גם ראה חיידק בעל יכולת תנועה.

 

מטרתם המרכזית של החיידקים היא להתחלק וכך להתרבות. חיידק יכול להתחלק כאשר יש לו תנאים נוחים, ולאחר החלוקה כל תא עומד בפני עצמו.

בחיידקי הסטרפטוקוק תאי הבת נשארים צמודים ונוצרת כך שרשרת תאי חיידקים. לחיידקים שונים יש צורות ארגון שונות, כמו אשכולות.

 

חלק מהחיידקים יכולים לייצר נבגים. הנבג נוצר כאשר החיידק חש מאוים, או כאשר התנאים אינם אופטימליים להתרבות. הנבג הוא מעין מארז אשר בו נשמרים החומרים החיוניים לקיום החיים של החיידק כמו החומר התורשתי למשל. חיידקים בעלי נבגים הם חיידקי הטטנוס (אשר יכולים להיות במצב נבג גם עשרות שנים), וחיידקים חסוג בצילוס, אשר האנתרקס הוא חלק ממשפחה זו.

 

פרוקריוטייםVs. יוקריוטיים

 

תאים יוקריוטייםהם תאים בעלי גרעין תא, בו נשמר החומר התורשתי. הגרעין מוקף בממברנה. בתאים אלה קיימים גם אברוני תא נוספים, כמו מיטוכונדריה, קרום תא, ריבוזומים ועוד.

התאים היוקריוטיים מאפיינים תאי בע"ח וצומח.

בתא הצומח, בנוסף לקרום התא, קיימת שכבת תאית המשמשת כדופן התא ושומרת על המבנה שלו. בנוסף, תאי הצומח מכילים כלורופלסטים אשר אחראים על ביצוע תהליכי הפוטוסינתזה בצמח ונותנים לו את צבעו הירוק. בנוסף, בתא צומח קיים אזור חלול, הנקרא "חלולית" והוא מלא במים.

 

העולם ההפרוקריוטיהוא עולם החיידקים. זהו מבנה ישן יותר של תא, בו אין גרעין וכל החומר התורשתי מפוזר בחלל התא. כאמור, חלק מהחיידקים הם בעלי יכולת תנועה, ולתאים שלהם מחוברים שוטון או שוטונים, אלו אברונים המאפשרים להם לנוע במרחב.

לחיידק קיים דופן תא, והוא זה הקובע את צורת החיידק. מבנה דופן החיידקים שונה מבחינה כימית ובחומר המרכיב אותו מדופן תא יוקריוטי.

את החיידקים ניתן לחלק לשתי קבוצות: גראהם חיוביים וגראהם שליליים.

 

צביעת גראהם היא שיטה לצבוע חיידקים, וכך ללמוד על תכונות מסוימות בקבוצות חיידקים אלה. הצביעה בעצם בודקת את עובי דופן התא של החיידקים.

תחילה, החיידקים כולם נצבעים ביוד סגול, ולאחר מכן הם נשטפים בכוהל. לאחר השטיפה בכוהל ישנם חיידקים אשר שומרים על הצבע הסגול, גראהם חיוביים (+), וחיידקים אשר "מנקים" מעצמם את הצבע הסגול, גראהם שליליים (-). במיקרוסקופ חלק ייראו סגולים וחלק אדומים, אך הם עדיין חיוביים. זוהי צורה ראשונית לחלוקת חיידקים לקבוצות זהות על פי התנהגותם בתהליך הצביעה.

 

הגורם המסביר את השוני הוא עובי שכבת הפפטידוגליקן הנמצאת בדופן תא החיידק:

-חיידקים בעל שכבת דופן עבה יהיו גרהאם חיוביים.

-חיידקים בעלי שכבת דופן דקה יהיו גראהם שליליים.

לפרסום כתבה, השאירו פרטים