משולש המסחר

משולש המסחר – המעגל הגדול (משמעותי יותר). בין אפריקה לאמריקה – מסע הביניים. אזור החוף של אפריקה, רכישת עבדים שנמצאים לפעמים חודשים בתנאים קשים (כפותים בבורות גדולים, מעין מכלאות) וממתינים. אין שום תיעוד למסע מפנים הארץ לחוף. לסוחרים האירופאים יש אינטרס לקחת גברים חזקים וצעירים – השינוע עולה אותו דבר וגבר צעיר וחזק יחזיר את ההשקעה בו יותר וינפיק רווח יותר זמן.
תופעה מעניינת במחקר –2/3 גברים ו1/3 נשים וילדים. כתוצאה מכך יש קושי להתרבות בעולם החדש. לא רק זה – הסבר לחוסר ההתפתחות של אפריקה (גברים צעירים – אוכלוסייה כמותית ואיכותית גדולה חסרה, סכסוכים היסטוריים בין שבטים בנושא העבדות, נדידת שבטים בתוך אפריקה שממשיכות להיות פליטות עד היום).
החלק הקשה מכל – המסע באוניות. 20% מהאוכלוסייה המובלת מתה במסע – מחלות, תזונה ותנאים סניטריים לקויים, משך המסע (ארוך יותר = יותר תמותה). אפריקה ברזיל – חודש, אפריקה קאריביים/צפון אמריקה – חודשיים. ניסיון להכניס כמה שיותר אנשים לאותה ספינה. יש ניסיון לשפר את התנאים לאורך הזמן כדי לצמצם תמותה ולמקסם רווח (מאות 18-19, 10%).אלו מספרים הרבה יותר גדולים מהמצופה ועם הזמן מכשירים אוניות מיוחדות הייעודיות לסחר בעבדים. ספינות מרובות סיפונים, איוורור, רשתות למניעת התאבדויות, שלשלאות לאורך כל המסע. מגיעים לעולם החדש – 3 אופציות: 1. חוזה פרטי עם סוחר אחר (בעיקר נפוץ בחברות מניות, 2. בעלי מטעים שיקנו פרטית (חברות פרטיות), 3. מכרזים, מכירות פומביות (הכי גרוע מבחינת הסוחר, פחות רווח).

ויכוח – למה יש יחס כזה בין נשים לגברים? כי האירופאים רוצים גברים או כי יותר גברים מגיעים לחוף כי נשים הן מצרך יקר באפריקה והסוחרים מביאים פחות מהן (ריבוי נשים, העמדת צאצאים, עבודה במשקי בית). פעם חשבו שילודה לא הייתה באינטרס בעלי המטעים, אבל היום מאמינים שזה בעיקר נבע מחוסר איזון בין המינים.
יכולת ההתרבות של העבדים מוגבלת – בטח כשהם עובדים מבוקר עד לילה. לא בהכרח גברים עובדים יותר טוב מנשים (למשל בקטיפת כותנה, משק בית…).

אין ילודה – כל הזמן צריך עוד עבדים. זה גורם לשימור של שפה ותרבות, פחות היטמעות. כל הזמן זרם חדש של אפריקנים טריים. זה גם מתחזק את ההתנגדות לחברה המקומית (חוץ מצבע העור). מצד שני בשלב המכירה במכוון מערבבים מוצאים של עבדים מחשש למרידות ומנתקים את הקשרים ולכן אין מכנה משותף מלבד צבע עור, יש רק את תרבות האדון. בכל מקום בעולם החדש מה שמאחד הוא התרבות האירופאית המקומית.

יש גם השלכות הפוכות –קפוארה (ריקוד מלחמה אפריקני ששימש את העבדים בהתנגדות לאדם הלבן ונעשה בסתר), ג'אז, סמבה, בלוז, גוספל (מקצבים אפריקניים)…

סוכר:

פי 3 מכל הגידולים האחרים. הכי רווחי – סוכר וכסף. בעיה – הרבה אדמה, מעט ידיים עובדות (מות האוכלוסייה הילידית). היה ניסיון להעסיק אירופאים בעבודה הזו, אבל זו עבודת כפיים קשה מאד ואי אפשר היה להכריח אירופאים. ספרדים ופורטוגלים ואז צרפתים אנגלים והולנדים פונים לשימוש בכוח עבדים.

12 מיליון אפריקנים מתוכם שרדו את המסע 10.5 מיליון. 2/3 מכוח העבודה מיועדים לעבודה במטעי הסוכר. תעשייה שמאחדת את 4 היבשות של האוקיינוס האטלנטי והיא הבסיס למערכת האטלנטית. עבדים סוכר וכסף זה מה שבעיקר נע במערכת. תלות של אירופה באפריקה ובאמריקות כדי להעצים את הכוח האירופאי. להזרים כסף לקופה הספרדית שמתרוששת במלחמות בעיקר באיטליה. כל הצבא מבוסס על העושר הזה. נוצר קשר בין עבדות וכפייה ובין צבע עור שחור. מוביל לתפישות גזעניות על רקע הניצול והאכזריות. הגזענות היא תולדה של העבדות ולא להיפך. מערכת עבדים -> כדי להצדיק אותה נבנות תורות גזעניות. עיקר כוח העבודה בעולם העתיק הוא של איכרים חופשיים (צמיתים), אין ממש משקל לעבדות. בעולם החדש כבר יש חברות של עבדים, לא חברים עם עבדים. המיעוט הלבן מחוקק חוקים שנותנים להם שליטה מוחלטת. שוללים מהם כל זכות בסיסית של בני אדם, שיטה משחיתה ואכזרית ביותר בהיסטוריה העולמית.

קנה סוכר – גינאה החדשה 8000 לפנה"ס. 2000 שנה אח"כ נפוץ לאסיה – פיליפינים, הודו ומשם לאינדונזיה. משם ע"י סוחרים ערבים למזה"ת. לא מקרי שיש כ"כ הרבה סוג דברי מתיקה בעולם הערבי. עולם האיסלאם מאמץ את הסוכר ומעביר אותו לאירופה. האירופאים נחשפים לזה בעת הכיבוש הצלבני בא"י. עד לאותה תקופה האירופאים ממתיקים עם דבש. הסוכר הופך למשהו משמעותי, בהתחלה רק לאליטות. מי שקושר קשרים עם הסוחרים הערבים – סוחרים איטלקים. הם סוחרים בו ומעבירים אותו לאירופה במנות קטנות מאד. לאט לאט האיטלקים לומדים לגדל סוכר ולא רק לסחור בו. הסוכר מיוצר באחוזות פיאודליות כאשר מרבית כוח העבודה אינו של עבדים, אבל מי שכן – עבדים מהים השחור. שבויי מלחמה רבים שמגיעים מהעולם הערבי – מלחמות הספרדים במורים, רקונקיסטה. אין מספרים שמעידים על כמות עבדים. הערכות –1000 עבדים בשנה. מאה 13-15 אלף עבדים בשנה בהערכות נדיבות.

מה משפיע על העבדות? עליית העות'מאנים, כיבוש קונסטנטינופול 1453 מקשה על האירופאים להגיע לנמלי הים השחור+ הפורטוגלים מגלים את החוף המערבי של אפריקה. כמה שלבים של מעבר גידול קנה סוכר. מאיי הים התיכון לאיי האוקיינוס האטלנטי.

למה דווקא עבדים? עבודה אינטנסיבית שדורשת הרבה כוח עבודה. עד אז בעיקר עבודת משק בית יותר קלה. לוקח לקנה סוכר זמן רב להגיע לבשלות אך כשזה קורה צריך לקטוף אותו מהר, אחרת הנוזל שבפנים מתבייש/תוסס. עובדים יום ולילה כדי לקטוף הכל מהר. 3 שלבים – קטיף, פירוק, קטישה וסחיטה. בעזרת העגלה – מביאים למקום הטחינה. 3 גלגלי אבן/מתכת כבדים כותשים ואז הנוזל יוצא. 3. מיצוי סוגר מהנוזל – צריך להעביר אותו הרתחה כמה פעמים. אי אפשר להשאיר אותו במיכלים יותר מדי זמן.

זו עבודה קשה, יום ולילה. נקרא INGENIO.

לפרסום כתבה, השאירו פרטים